De ventilatie van een gebouw is belangijk, omdat frisse lucht zorgt voor een gezonde woon of werkomgeving. Door goed te ventileren wordt een gebouw niet muf en vochtig, zodat schimmels geen kans krijgen om te groeien. De ventilatie van een woning of bedrijfspand wordt vaak ten onrechte onderbelicht bij verduurzaming.
Traditioneel wordt een woning of bedrijfspand geventileerd door roosters boven de ramen en/of door een mechanische afzuigventilator. In dat geval kan warmte eenvoudig ontsnappen door de roosters, of wordt de warmte zo naar buiten gezogen. Hierdoor kost het veel energie om het gebouw te verwamen.
Deze tekst past u aan door erop te klikken.
Warmteterugwin (WTW)
Door mechanische balansventilatie te installeren in een gebouw wordt er frisse buitenlucht in het gebouw gezogen en wordt vuile binnenlucht naar buiten geblazen. Door tussen de in- en uitgaande lucht een warmtewisselaar te plaatsen wordt de warmte die in de uitgaande lucht zit aan de inkomende lucht afgegeven. Zo kan voldoende geventileerd worden waarbij de warmte blijft behouden in het de woning of bedrijfspand.
Een warmtewisselaar kan bijvoorbeeld door middel van een kruisstroom warmtewisselaar, een warmtewiel of een twincoil-systeem. Het is afhankelijk van het ventilatiedebiet welke WTW het meest efficiënt is.
CO2-regeling
Vaak staat een ventilatiesysteem altijd aan, kun je handmatig het systeem op 'standje 1, 2 of 3' zetten, of zorgt een tijdregeling dat het systeem overdag draait en 's nachts uitstaat. Met deze regelingen zal het ventilatiesysteem onnodig draaien, terwijl er niemand of weinig mensen aanwezig zijn.
Met een CO2-regeling wordt de CO2-concentratie gemeten in de uitgaande lucht. Hoe hoger de CO2-concentratie, hoe meer mensen in het gebouw. Door het ventilatiedebiet hierop aan te passen zal het ventilatiesysteem nooit onnodig draaien, waardoor een hoop energie bespaard wordt. Ook zal de CO2-concentratie nooit te hoog worden waardoor een ongezond woon of werkklimaat voorkomen wordt.