Expert in verduurzamen
 

Verwarming

De meeste woningen en bedrijfspanden in Nederland worden traditioneel verwarmd door een gasgestookte CV-ketel met radiatoren. Meestal is er één thermostaat waarmee de temperatuur kan worden ingesteld en zitten er op de radiatoren draaiknoppen waarmee handmatig een radiator open of dicht kan worden gezet.

Er zijn verschillende maatregelen om de verwarming van uw woning of bedrijfspand te verduurzamen zodat u minder energie verbruikt om te verwarmen. Onderstaand worden een aantal mogelijkheden beschreven:


Warmtepomp
Een warmtepomp is een alternatief voor de traditionele CV-ketel. De warmtepomp haalt warmte uit een natuurlijke bron en geeft deze warmte af aan het gebouw. In de meeste gevallen dient de buitenlucht als natuurlijke bron, maar soms kan ook aardwarmte of oppervlaktewater als natuurlijke bron gebruikt worden. 

Een warmtepomp verwarmt zeer energie-efficiënt en heeft enkel elektriciteit nodig om de warmte uit de natuurlijke bron te halen. Met 1 kWh electriciteit kan 5 kWh warmte aan de woning of bedrijfspand worden gegeven, een rendement van 500% (!).

Belangrijk om te weten is dat een standaard warmtepomp water van zo'n 50°C kan maken (laag-temperatuur verwarming), terwijl de CV-ketel water van zo'n 80 °C maakt (hoog-temperatuur verwarming). Een warmtepomp combineren met standaard radiatoren wordt daarom afgeraden, omdat de radiatoren niet warm genoeg worden om het gebouw te verwarmen.

Het is absoluut aan te raden om een warmtepomp te combineren met vloerverwarming of ventilatorconvectoren omdat deze systemen geschikt zijn voor laag-temperatuur verwarming.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De bekendste zijn:

Lucht-Water warmtepomp
Deze warmtepomp haalt uit de buitenlucht warmte en geeft dit af aan het water dat circuleert in bijvoorbeeld vloerverwarming. De Lucht-Water warmtepomp heeft altijd een buitenunit (zoals een airco) waarmee de warmte uit de buitenlucht wordt gehaald.

Lucht-Lucht warmtepomp
Deze warmtepomp haalt uit de buitenlucht warmte en geeft dit direct af aan het gebouw, precies zoals een airconditioning dat ook doet maar dan wordt er verwarmd in plaats van gekoeld.

Water-Water warmtepomp
Deze warmtepomp wordt ook wel een bodemwarmtepomp genoemd omdat de natuurlijke warmtebron meestal de aardbodem is. Door water te laten circuleren in een buis die zo'n 100m diep in de aardbodem wordt geboord kan de constante warmte vanuit de aardbodem naar de oppervlakte worden getransporteerd. Deze warmte gebruikt de warmtepomp om een woning of bedrijfspand te verwarmen.

Voor het verwarmen van grote gebouwen wordt vaak een zogenaamde aquifer gebruikt, waarbij via twee boorgaten aan de ene kant warm grondwater naar boven wordt gehaald en koud water weer terug wordt gestopt. Met een aquifer kan een groter verwarmingsvermogen worden bereikt, gunstig voor grote gebouwen. 

Hybride warmtepomp
Met een hybride warmtepomp wordt een woning of gebouw verwarmd met behulp van een warmtepomp met ondersteuning van de CV-ketel. De warmtepomp verwarmt het water naar 40°C en de CV-ketel verwarmt het water verder naar 80°C. Of de warmtepomp verwarmt het water volledig en de CV-ketel ondersteunt alleen als het buiten erg koud is en de warmtepomp minder efficient wordt.


Afgiftesysteem

Het afgiftesysteem is de manier waarop de warmte aan het gebouw wordt afgegeven. Traditioneel wordt een woning of bedrijfspand met radiatoren verwarmd, waarbij water van zo'n 80°C nodig is. 

Vloerverwarming
Door een buizensysteem in of onder de vloer te maken wordt de warmte via een zeer groot oppervlak afgegeven. Daardoor hoeft het water nog maar te worden verwarmd tot maximaal 45°C, waardoor je minder energie nodig hebt om een woning of bedrijfspand te verwarmen. Vloerverwarming is ideaal in combinatie met een warmtepomp.

Ventilatorconvector
Bij een ventilatorconvector wordt de geproduceerde warmte via een ventilator verspreid. Hetzelfde principe als bij een airco, waarbij de koeling via een ventilator wordt verspreid. De ventilator zorgt voor een efficiëntere warmteverdeling, waardoor minder energie nodig is om te verwarmen. Een ventilatorconvector kan zowel aan de wand als op het plafond geplaatst worden.

Zone-regeling
Vaak is er één thermostaat in de woning of het bedrijfspand waarmee je de temperatuur kunt instellen. Als temperatuur hoger wordt gezet gaat de verwarming aan wordt het hele gebouw verwarmd terwijl vaak maar één ruimte verwarmd hoeft te worden.

Door een zone-regeling toe te passen kan de temperatuur per ruimte worden ingesteld en kunnen daardoor de ruimten onafhankelijk van elkaar verwarmd worden. Zo voorkom je dat ruimten onnodig worden verwarmd en bespaar je energie.

E-mailen
Bellen
Map
Info